Klesar Tadija Tegoba

slika

Naziv knjige – Klesar Tadija Tegoba
Ime pisca – Anđelko Vuletić
O piscu: Anđelko Vuletić rođen je u Trebimlji kod Trebinja 1933 godine. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Vrlo rano je počeo da piše poeziju i prozu. Poznati romani su mu “Gorko sunce”, “Drvo s paklenih vrata”, “Deveto čudo na istoku”, “Klesar Tadija Tegoba”, “Dan hapšenja vile Vukas”.
Glavni lik je Klesar Tadija Tegoba
Sporedni likovi su klesareva djeca Kam, Dom i Rona, klesareva žena Barbara, Bodiroga i ostali.
Osobine glavnoga lika – hrabar, strog, odvažan, mudar
Tema – imamo dvije teme: -savladavanje života klesanjem tvrdog kamena
                                                       -strahote rata koje su se oborile na bespomoćne ljude
Mjesto radnje – granica Hercegovine i Dalmacije, Plavnik i Dubrava
Kratak sadržaj – Na početku romana klesar Tadija se sa porodicom seli u mjesto Plavnik, pored mazina u kome je čuvan barut. Klesao je kamen uz pomoć sinova Doma i Kama, ali je uvijek bio izložen smrti zbog mnogo baruta. Zbog toga se, na nagovor žene Barbare, seli u naselje Dubravu. Tu je živio nekoliko godina, tokom rata, klesao je kamen, imao je mnogo mušterija i svi su ga poštovali. Ali, ni tu mu nije bilo mira – u blizini njegove kuće donešen je bojni otrov. Tako da je Tadija, a i njegova porodica, bio od strahu od toga otrova čija kap može uništiti cijeli organizam. Roman se završava tragično, smrću većine Tadije Tegobe i njegove djece Rone i Doma, i jecanjem žene Barbare i sina Kama.
Interpretacija – U romanu “Klesar Tadija Tegoba” Anđelko Vuletić obrađuje tematiku koja se temelji na predanjima , na istoriji i na događajima iz savremenoga života.Priča se o hrabrim i odvažnim ljudima, kao i o strahovima koje donosi rat. Osnovni motivi su kamen i rat. U ovome djelu javljaju se elementi čiste lirike i realističkog kazivanja, kao i mnogo metafora, poređenja, epiteta i dijaloga, kao i humora koji pisac uvodi kao potrebno rasporećenje od teške životne stvarnosti. Tadija je mudar i strog – htio je da se njegovi sinovi, koji su voljeli igrati fudbal iako im je otac branio, bave samo klesanjem kamena. Ova priča se završava tragično, smrću većine Tegoba, kao i većina ostalih priča čija je radnja smještena u ratno vrijeme.
Najljepši dio – Šaljivi natpis na Bodiroginom nadgrobnom spomeniku

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s